В този ден се отдава почит на делото на  просветителите,

...
В този ден се отдава почит на делото на  просветителите,
Коментари Харесай

Честваме Деня на народните будители

В този ден се отдава респект на делото на  просветителите, книжовниците и борците за национално избавление, които са съхранили през вековете духовните полезности на нацията и нейния морал.

Най-почитаните национални будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов  и други.

През 1922 година Народното събрание афишира този ден за празник на всички “заслужили българи ”.

В освободена от османско иго България както интелигенцията, по този начин и всеобщият човек осъзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които основали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе битка.  За първи път е празнуван в Пловдив през 1909 година, а от 1922 до 1945 година е общонационален празник. 

България отдава самопризнание за активността на безчет национални будители, които са основали Българското възобновление. От 1945 година празникът е анулиран и след дълго спиране, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, признат от 36 Народно заседание, на 28 октомври 1992 година, се възобновява традицията на празника.

Славата на пръв будител на нацията носи Паисий Хилендарски . В далечните времена преди повече от два века и половина, през 1762 година, Паисий Хилендарски написва своята „ История славянобългарска ”.

 

Снимка: БНР

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР